Aubergine met zelfgemaakte tomatensaus en Turkse yoghurt met verse kruiden

Gepubliceerd op 20 september 2022 om 16:52

Dit is een héérlijk en smaakvol gerecht wat je zowel als voorgerecht of als bijgerecht kunt eten. Erg lekker met Turks brood.

Benodigdheden:

  • 3 Aubergines
  • platte peterselie, klein bosje
  • 500 ml Turkse yoghurt
  • 2 knoflook tenen
  • 1 ui
  • 750 gr tomaten
  • 1 tl harissa
  • 1 tl ras el hanout
  • suiker
  • zout/peper
  • olijfolie
  • Turks brood

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de aubergines na het wassen in ronde plakken van zo'n 1 cm breed. Leg ze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat 15 minuten staan.
  2. Was de tomaten en snijd deze in kleine blokjes.
  3. Hak de ui fijn.
  4. Was de platte peterselie, verwijder de harde onderste stelen en hak de peterselie grof.
  5. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit daar de ui en de knoflook in.
  6. Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout en peper en een theelepel suiker.
  7. Roer een theelepel harissa en ras el hanout door het mengsel, proef of je nog meer kruiden wilt toevoegen. 
  8. Laat de saus voor zo'n 20 minuten zachtjes op laag vuur onafgedekt inkoken.
  9. Doe de Turkse yoghurt in een kom, schep daar 2/3 van de grof gehakte peterselie doorheen en breng op smaak met zout en peper.
  10. Dep de aubergine plakken droog met keukenpapier.
  11. Verhit een laagje olijfolie in een grote koekenpan en bak hier de aubergine plakken portiegewijs goud bruin in. Draai ze regelmatig om en laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier. Herhaal deze stap tot alle aubergine plakken gebakken zijn.
  12. Proef of de tomatensaus goed op smaak is en voeg eventueel nog wat kruiden toe.
  13. Pak een mooie grote platte schaal en strijk hierop een laag van de kruidenyoghurt. 
  14. Leg een laag aubergine plakken op de yoghurt en schep hier een laagje tomatensaus overheen.
  15. Schep hierop weer een laagje yoghurt en herhaal de vorige stappen, zorg dat je de laagjes aubergine steeds smaller laat worden zodat je uiteindelijk een piramide vorm krijgt.
  16. Eindig met een laagje tomatensaus en strooi de rest van de peterselie over het geheel heen.
  17. Snijd het Turkse brood in stukjes en serveer bij het gerecht.

Eet smakelijk!

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.