Het is weer herfst en dus de tijd van het Wild Seizoen! De bladeren vallen van de bomen, het weer wordt kouder en de eerste herfst stormen dienen zich aan. Tijd voor gezellige etentjes met vrienden en familie, kaarsjes aan, openhaardje aan en samen genieten van de warmte binnen en van elkaar!
Met dit gerecht van hertenbiefstuk met serranoham en rozemarijn heb ik vele harten verwarmd. Het malse hertenvlees combineert heel goed met de zoute en delicate smaak van de serranoham en de rozemarijn. Je kunt er verschillende groentes bij eten, ik heb gekozen voor de zoete aardappel frietjes met Parmezaanse kaas en de Haricot verts omwikkeld met spek. Maar een zachte aardappel- of knolselderij puree, begeleid door smaakvolle wintergroenten zoals pastinaak, winterpeen, spruitjes of rode kool, is zeker ook aan te bevelen bij deze heerlijke hertenbiefstuk. Daarbij mag een lekkere wildsaus uiteraard ook niet ontbreken. Geniet ze!
Benodigdheden:
- hertenbiefstukjes
- serranoham
- rozemarijn
- peper
- bindtouw
Benodigdheden voor de wildsaus:
- pot wildfond
- rode wijn
- 1 rode ui
- 2 laurierblaadjes
- rozemarijn
- 5 jeneverbessen
- peperkorrels
- honing
- roomboter
- koude stukjes roomboter
Bereidingswijze:
- Haal de hertenbiefstukjes uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier.
- Hak de rozemarijn fijn.
- Leg een plak serranoham neer op de plank en strooi wat rozemarijn op de helft van de plak.
- Maal peper over de hertenbiefstukjes en leg de peperde kant op de rozemarijn, op de serranoham en maal weer peper over het biefstukje.
- Vouw het plakje over het biefstukje heen.
- Leg nog een plakje serranoham neer en leg het biefstukje, nu een kwartslag gedraaid op de plak neer zodat het biefstukje helemaal bedekt gaat worden en vouw het plakje weer erover heen. Nu heb je een het biefstukje helemaal ingepakt in de serranoham.
- Pak het bindtouw en maak een mooi pakketje van het biefstukje met de serranoham. Zorg dat je de losse deeltjes van de serranoham onder het touwtje klem zet.
- Smelt de roomboter bruin in een koekenpan en braad de hertenbiefstukjes hier in aan voor 1 1/2e minuut. Arroseer de biefstukjes ondertussen met een grote lepel (oftewel schep de hete boter over de bovenkant van de biefstukjes). Draai ze om met een tang en herhaal voor 1 1/2e minuut.
- Draai ze nog een keer om op beiden zijden, voor zo'n 1 minuutje per kant en arroseer zodat ze goed dicht geschroeid zijn.
- Ik voel altijd of de biefstukjes nog erg "zacht" en meegevend zijn, het hangt er uiteraard van af hoe je de bereiding wilt, rare, medium of doorbakken. Ik persoonlijk houd van medium.
- Leg de biefstukjes op een stuk aluminiumfolie op een houten plank, voor 5 minuutjes te rusten en vouw losjes dicht. Zorg dat het folie een stukje om hoog gevouwen staat om de vleessappen op te vangen. Deze voeg ik altijd nog toe aan de wildsaus.
De wildsaus:
- Maak de ui schoon en snijd deze in 4en.
- Verhit een scheut olijfolie in een steelpan (liefst met dikke bodem) en bak hier de uit even snel in aan. Voeg de rozemarijn, de peperkorrels en de jeneverbessen toe en roer om.
- Voeg vervolgens de pot wildfond toe en roer goed door.
- Breng aan de kook, voeg de laurier toe en laat het geheel zeker tot de helft inkoken op laag vuur.
- Voeg een goede scheut rode wijn toe en laat wederom inkoken.
- Proef de saus, voeg nog meer wijn of peper toe indien nodig en voeg een schepje honing toe.
- Zeef de saus en doe deze terug in de pan.
- Hak wat rozemarijn fijn en voeg deze toe voor nog meer smaak.
- Voeg op het laatste de vleessappen van de hertenbiefstukjes toe en roer goed om.
- Om de saus te binden voeg je nu op laag vuur (de saus mag niet meer koken), 1 voor 1 een paar koude stukjes roomboter toe. De saus gaat er van glanzen en het komt de smaak ten goede.
- Serveer de hertenbiefstukjes met de gekozen groenten en de wildsaus.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties