Eendenborst met Banyuls vijgensaus

Gepubliceerd op 15 februari 2022 om 14:19

Gebakken eendenborst, wat houd ik hier van! Dit gerecht at ik voor het eerst in het restaurant Entre Ciel et Mer in Marseillan, Frankrijk, met mijn lief. Dát wil ik zelf ook kunnen maken, dacht ik meteen. Bij deze!

Benodigdheden:

  • eendenborsten (liefst canettes, dat zijn kleinere eendenborsten van een vrouwelijke eend)
  • Banyuls (rode dessertwijn of anders rode wijn maar voeg dan ook wat honing toe)
  • verse vijgen
  • kaneel
  • zout/peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vet van de eendenborst ruitsgewijs in, net niet tot op het vlees. Bestrooi de eendenborsten aan beiden kanten met zout en peper.

  2. Verhit een koekenpan en bak de eendenborst op het vet voor 8 minuten op matig vuur. Draai de eendenborst om, je ziet dat de vetruitjes lekker bruin en knapperig zijn geworden, en bak nog voor zo'n 4 minuten. Draai daarna nog een keer terug op het vet voor 2 minuten en weer terug op het vlees.

  3. Snijd ondertussen de vijgen in 8en. Haal de eendenborsten uit de pan en leg ze ingepakt in zilverfolie te rusten.

  4. Giet het vet uit de pan in een schaal maar maak de pan niet schoon. Giet een goede scheut Banyuls in de pan, verhit deze en voeg de vijgen toe. Laat lekker even sudderen.

  5. Voeg kaneel naar smaak toe en eventueel een klein schepje van het eenden vet voor wat meer smaak.

  6. Leg de eendenborsten op een plank, trancheer ze en leg ze op de borden.

  7. Giet de vleessappen uit het aluminiumfolie bij de saus en verhit deze dan nog even. Doe de saus in een (verwarmde) sauskom en serveer bij de eend.

  8.  

    Serveer met aardappeltjes uit de oven en groenten naar keuze.

     

    Ee(nd)t smakelijk!

     


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.