Jawel, nog een recept met verse vijgen uit onze eigen tuin! Een quiche dit keer, lekker als bijgerecht of als tapa.
Benodigdheden:
- 4 verse vijgen
- 4 ons (mag ook minder) sjalotjes fijn gesneden
- 1 eetlepel verse tijm
- 150 gr gorgonzola
- 200 ml crème fraîche
- 200 ml slagroom
- 4 eieren
- 1 eetlepel boter
- pakje bladerdeeg hartige taart
- walnoten, fijn gehakt
- balsamico glaze (vijg)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de plakjes bladerdeeg te ontdooien op een houten plank.
- Verwarm boter en bak sjalotjes voor ongeveer 5 minuten.
- Voeg de tijm blaadjes toe, bak nog 1 minuut en laat afkoelen.
- Bedek een ingevette springvorm 22-24 cm met hoge rand met het deeg.
- Strooi en verdeel de gehakte walnoten op de bodem.
- Meng in een kom de slagroom, crème fraîche, gorgonzola (in brokjes) en de 4 eieren los. Maal peper erboven en een klein snufje zout en meng goed door.
- Voeg de afgekoelde sjalotjes aan het roommengsel toe en verdeel over de bodem.
- Snijd de vijgen in 4en en leg ze met de snijkant naar boven in het roommengsel, bestrijk de vijgen met een beetje olie.
- Strooi er nog wat tijm overheen en bak de quiche in het midden van de oven voor zo'n 50-60 minuten, tot de taart bruin is geworden en de vulling nog net een beetje wiebelt. Laat de taart 15 minuten afkoelen, lekker met een groene salade (rucola bv).
- Het is ook erg lekker om nog wat balsamico glaze erover te sprenkelen.
- Wij hadden er ook nog wat plakjes rauwe ham bij geserveerd, serrano of parma, dat combineert erg lekker erbij.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties