Wat een heerlijke combinatie; eendenborst met vijf kruiden poeder, abrikozen geweld in Hierbas de Ibiza (anijslikeur), lente ui en Peking eend saus. Wij hebben onze vingers erbij afgelikt!
Benodigdheden voor 4 personen:
- 2 eendenborsten (Ik neem altijd Canettes, deze zijn kleiner en van jonge vrouwtjes eenden, dus malser)
- olijfolie
- vijfkruiden poeder
- lente uitjes
- gedroogde abrikozen
- Peking eend saus
- grote houten spiesen
- BBQ
Bereidingswijze:
- Doe een laagje Hierbas de Ibiza in een kommetje en leg er 12 gedroogde abrikozen in en meng ze goed door de Hierbas. Laat ze zeker een uur wellen en hussel ze regelmatig om.
- Zet de houten spiesen te week in lauw water, zodat ze goed vocht opnemen en niet snel zullen verbranden op de BBQ.
- Maak de lente uitjes schoon en snijdt deze in stukjes van zo'n 3 cm, 12 stuks ook totaal.
- Haal de canettes uit de verpakking en dep ze droog. Leg ze met de vet kant naar boven op een snijplank en snijdt voorzichtig met een scherp mes kruiselings een ruitpatroon in het vet. Let op dat je niet doorsnijdt in het vlees.
- Snijdt nu de Canettes over de lengte in tweeën en vervolgens in 5 gelijke stukjes.
- Meng in een kommetje een scheut olijfolie met flink wat vijfkruiden poeder en smeer daar de stukjes eend mee in. Zorg dat het vet intact blijft.
- Rijg nu de stukjes eend, de abrikozen en de stukjes lente ui op de spiesen, Begin met een abrikoos (steek de spies er horizontaal doorheen zodat de abrikoos niet te dicht bij de kolen komt), dan een stukje eend (niet door het vet steken want het vet moet allemaal aan een kant van de spies komen, zie foto), dan een stukje lente ui en vervolgens weer eend, abrikoos etc., je eindigt met een stukje lente ui.
- Leg de spiesen op een schaal met het vet naar boven en strooi er nog wat vijfkruiden poeder over heen. De overbleven Hierbas uit het schaaltje kan je nog over de abrikozen verdelen.
- Zorg dat je de kolen aan één kant van de BBQ hebt liggen zodat je indirect en direct kan grillen.
- Leg de spiesen op het vet boven indirect vuur en sluit het deksel.
- Draai ze na enige tijd om en smeer de al wat gegaarde kant in met de Peking eend saus en sluit het deksel weer.
- Herhaal dit na enige tijd met de andere kant van de spiesen en leg de spiesen voor het af grillen kort boven direct vuur, eerst op de vet kant. Draai regelmatig.
- De eendenborst spiesen zijn het lekkerste als ze rosé/medium van binnen zijn.
- Haal de spiesen van de BBQ en dien op.
Eet smakelijk!!
Reactie plaatsen
Reacties